Vajinismus, cinsel ilişki esnasında pelvik kaslarının kontrolsüz şekilde kasılması sonucu oluşan bir problemdir. Cinsel ilişkiyi olumsuz yönde etkiler. Cinsel ilişkide zorlanma ve başarısızlık görülür. Çoğu hasta vajinismus olup olmadığını merak eder. Aslında anlamak oldukça kolaydır. Cinsel ilişki esnasındaki başarısızlık vajinismusa işaret eder. Cinsel ilişki zor gerçekleşiyorsa uzman birinden yardım almak gerekir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus belirtileri birden fazladır. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir.
Belirtileri şunlardır:
- Cinsel ilişkiye girememe
- Kasık bölgesinde ağrı
- Cinsel isteksizlik
- Ağrılı cinsel ilişki
- Cinsel ilişkiden korkma
- Stres ve panik hali
- İlişki esnasında partnerle temastan kaçınma
- Vajinal kuruluk
- Vajina bölgesinde hassasiyet
- İlişki esnasında bacakları açamama
Vajinismus genellikle psikolojik bir hastalık olarak bilinir. Tedavisi mümkündür. Tedavi edilmediği taktirde çiftler arası anlaşmazlık ve boşanmalar çok sık görülür.
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismusun altında yatan çok sayıda neden vardır. Bu nedenler çoğunlukla psikolojik nedenlerdir. Küçük yaşlarda taciz ve istismara uğrayan çocuklarda büyüdükleri zaman vajinismus sorunu ortaya çıkabiliyor. Aile öyküsü ve aile içi şiddet bu sorunu tetikleyen faktörlerdendir.
Aynı zamanda cinsel ilişkiden korkma, stres, eşler arası güven kaybı bu soruna neden olur. Vajinal hastalıklar ve vajina bölgesinde meydana gelen enfeksiyon, mantar gibi oluşumlar vajinismusun ortaya çıkmasına neden olur. Travmatik doğum öyküsü ve sık yapılan doğumlar da nedenleri arasında yer alır.
Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur?
Vajinismus tanısı gerekli incelemelerden sonra konulur. Vajinismusa neden olan etkenler gözden geçirilir ve hastalığa neden olan problem belirlenir. Psikolojik nedenlerden kaynaklı ise çiftlere özel terapiler verilir.
Vajinada yanma, ağrılı cinsel ilişki her zaman psikolojik olmayabilir. Hastanın tıbbi öyküsü alınır ve gerekli incelemeler yapılır. Jinekolojik muayene sonrası kesin bir tanı konulur.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?
Tedaviye çiftlerin birlikte katılması gerekir. Çiftlere ilişkileri hakkında bazı sorular yöneltilir. Tıbbi öyküsü alınan çiftlere bazı tedavi seçenekleri sunulur. Psikolojik sorunları aşmak için terapi önerilir. Çiftlere cinsellik hakkında bilgiler verilir.
Fiziksel muayene yapıldıktan sonra özel tedaviler ile sorun ortadan kaldırılır. Davranışsal terapiler ve seanslar tavsiye edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Kendi kendine geçen bir sorun olmadığı için mutlaka uzman birinden görüş almak gerekir.
Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?
Vajinismus ortaya çıkış şekline göre ikiye ayrılır. Bunlar Primer ve Sekonder vajinismus olarak bilinir. Primer vajinusmus sorunu yaşayan kadınlarda vajinaya dokunma halinde kasılma meydana gelir. Genellikle ilk cinsel ilişki esnasında karşınıza çıkar. Pelvik kaslar kasılır ve penis vajinaya giremez. Genellikle ilk gece korkusu yaşayan kadınlarda görülür.
Sekonder vajinismus ise düzenli cinsel hayatı olan kişilerde çok sık görülür. Yapılan doğumlar, düşükler, travmatik kazalar bu sorunu tetikler. Yani sonradan bazı nedenlerden dolayı meydana gelir.