0 (533) 091 94 81
Pazartesi - Cuma - 9:00 - 18:00,Cumartesi - 9:00 - 18:00

Çocuk sahibi olamayan anne ve babaların en sık tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi tüp bebek yöntemidir. Bu yöntem sayesinde anneden yumurta ve babadan sperm örneği alınır. Alınan bu örnekler laboratuvar ortamında birleştirilir. Yöntemin başarı oranı oldukça yüksektir.

Normal bir döllenmenin anne rahminde gerçekleşmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda rahim içi bebeğin tutunması için uygun olmaz. Bu durumda alınan örnekler dış ortamda döllenir.

Döllenme sonrası oluşan canlı annenin rahmine yerleştirilir. Anne normal bir gebelik süreci geçirir. Tedavide kullanılan ilaçlar ve yöntemler kişiden kişiye değişir.

Gebe kalma oranını annenin yaşı, sağlık durumu, yumurta sayısı, babadaki sperm kalitesi gibi faktörler büyük oranda etkiler.

tup bebek tedavisi nedirTüp Bebek Tedavisi Nedir?

Doğal yollarda çocuk sahibi olamayan bireyler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özellikle de kısırlık, sperm kalitesizliği, tüplerde tıkanıklık gibi sorunlarda tercih edilen tüp bebek tedavisi, ailelerin çocuk sahibi olabilmelerini sağlıyor.

Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalıkları ve baba adayının spermleri toplanmaktadır. Yumurtalıklar ve spermler laboratuvar ortamında döllendirilmektedir. Bu işlem sonucunda meydana gelen embriyolar, anne rahmine aktarılmaktadır. Yapılan bu işlemler sonucunda embriyo, anne rahmine tutunursa hamilelik süreci başlamaktadır.

Tüp bebek tedavisi, uzun ve zorlu bir süreçtir. Ebeveynlerin bu konuda birbirlerinin yanında olmaları gerekir. Tüp bebek tedavisi, günümüzde daha modern ortamlarda yerine getirilmektedir. Bu tedavi sürecinde tüm aşamalar laboratuvar ortamında yerine getirilmektedir.

Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi üremeye yardımcı olan bir tedavi çeşididir. Bu işlem doğal yollarla hamile kalamayan kişilere uygulanır. Peki kimlere tüp bebek tedavisi uygulanır?

Tüp bebek tedavisi şu durumlardaki kişilere uygulanır:

  • Tüpleri tıkalı olan veya tüplerde enfeksiyon bulunan kişilere,
  • Yumurta rezervinin az olduğu hastalara,
  • Menide yeterli spermin olmadığı hastalara,
  • Kısır hastalara,
  • Vajinismus problemi yaşayan kadınlara,
  • Erken boşalma ve sertleşme sorunları yaşayan hastalara,
  • Sperm kanalları yeteri kadar gelişmemiş hastalara,
  • Kanser tedavisi görmüş çiftlere,
  • Yumurtalık kisti olan veya genital ameliyat geçirmiş kişilere,
  • 40 yaş üstündeki kadınlara uygulanır.

Tüp bebek tedavisi bu sorunları yaşayan kişilere yapılır. Uzun ve emek isteyen bir tedavidir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, ilk olarak ebeveynlerle yapılan görüşmeler ile başlar. Yapılan görüşmelerde çiftin bebek sahibi olmasına engel olan durumlar ele alınır. Görüşme işlemleri tamamlandıktan sonra gerekli testler yapılır.

Testlerde her iki çiftinde genel sağlık durumları kontrol edilir. Ardından yumurtalıkların uyarılması aşamasına geçilir. Uyarılma işlemi bittikten sonra yumurta toplanması yapılır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamına alınır. Bu sırada baba adayından da spermler toplanır.

Spermler ve yumurtalar, yine laboratuvar ortamında döllenmeye bırakılır. Döllenen yumurtalar içerisinde en sağlıklı olanı anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamalar sonucunda tüp bebek tedavisi yerine getirilmiş olur. Daha sonra embriyonun anne rahmine tutunup tutunmadığı kontrol edilir.

kimler tup bebek tedavisi yapabilirTüp Bebek En Fazla Kaç Defa Denenebilir?

Düzenli cinsel hayatı olan çiftler korunmadıkları halde bebek sahibi olamıyorsa kısırlık tedavisi yapılır. Yine de olumlu sonuç alınamazsa tüp bebek tedavisi gerekebilir. Günümüzde tüp bebek tedavilerinde başarı oranı oldukça yüksektir.

Ancak çiftlerden birinin ya da her ikisinin de yoğun stres altında olması gibi sebeplerle ilk tüp bebek denemesinden sonuç alınamayabilir. Böyle bir durumda endişe etmeye gerek yoktur. Çünkü yeniden tüp bebek tedavisi alınabilir. Bu konuda bir sayı kısıtlaması yoktur.

Çiftler bebek sahibi olana kadar bu tedavi tekrarlanabilir. Başarı oranını tedavinin kaçıncı deneme olduğundan çok çiftlerin yaşı, sperm kalitesi, yumurta kalitesi ve kaliteli embriyo oluşturulabilmesi gibi etkenler belirler.

Açıklanamayan İnfertilite Nedir?

İnfertilite halk arasında kısırlık olarak bilinir. Kısırlığa neden olan bazı etmenler vardır. Yumurta sayısı, sperm sayısı ve kalitesi, horman seviyeleri gibi çoğu neden çocuk sahibi olmayı etkiler.

Açıklanamayan infertilite tanısında kişilerin çocuk sahibi olması için bir engel yoktur. Yumurta ve sperm kalitesi oldukça iyidir. Fakat gebelik elde etme şansı düşüktür. Bu yüzden açıklanamayan kısırlık ismi verilmiştir.

Herhangi bir problemi olmayan çiftlerde, doğal yollarla gebelik şansı elde etmek düşükse bunu tetikleyen bazı etmenler var demektir. İki bireyde fiziksel açıdan sağlıklıdır.

Kısırlığa neden olan faktör stres olabilir. Yoğun stres ortadan kaldırılmalıdır. Gevşeme hareketleri, stres atma stratejileri ile stresi yenmek mümkündür. Bu soruna karşı gebelik şansını yüksek tutacak işlemlere başvurmak faydalı olacaktır.

Hemen Ara
Whatsapp