Tüp bebek tedavisinde başarı şansı artırılabilir mi?
Tüp bebek tedavisi, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftler için en önemli çözüm olarak öne çıkıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tercih ettiği tüp bebek tedavisine ilişkin dikkate alınması gereken konuların başında ise başarı şansı geliyor. Tüm bebek tedavisinde başarı şansı birçok faktöre göre değişkenlik gösterebiliyor. Yaş, yumurta ve sperm kalitesi ve farklı faktörler başarı şansını etkileyen konular içinde yer alıyor. Bu süreçte anne ve baba adaylarının merak ettiği konu ise tüp bebek tedavisinde başarı şansı artırılabilir mi sorusunun yanıtı geliyor.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir?
Tüp bebek tedavisi, anne üreme hücresi olan yumurtalıkların hormon iğneleri ile uyarılması, buna ek olarak yumurta toplama, mikroenjeksiyon ve embriyo transferi ile başarı elde etmeye dayanan bir işlemdir. Doğal yollarla gebe kalmak isteyen çiftlerde, bir ayda gebe kalabilme oranı ortalama olarak yüzde 20’dir. Düşükle sonuçlanan gebeliklerin dahil edilmediği bu süreç ele alındığında, korunmadan cinsel ilişkiye giren her beş kadından biri her ay gebe kalabilir. Bu oran, ilk altı ayda yüzde 75’e yükselebilir. Buna ek olarak doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerde en yüksek başarı şansı tüp bebek tedavisindedir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen birçok kriter olsa da en önemlisi kadının yaşıdır. Yapılan araştırmalarda, 35 yaşından küçük kadınlarda başarı oranı yüzde 54 olurken, 38-40 yaş arasında bu oran yüzde 29, 42 üzeri yaştaki kadınlar içinse yüzde 4,4’tür.
Tüp bebekte başarı oranını artırmak için ne yapılmalı?
Tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırmak için dikkat edilmesi gereken birçok konu mevcuttur. Her şeyden önce çiftlerin alkol ve sigara kullanımını tedavi öncesinde bırakması gerekmektedir. Bununla birlikte stresi azaltacak aktiviteler önemlidir. Zira tedaviye psikolojik olarak hazır olmak başarılı olmak adına önemlidir.
Beslenmeye dikkat etmek tüp bebek sürecinde dikkat edilmesi gerekenler içindedir. Yumurta ve sperm hücrelerinin kalitesinde rol oynayan besin kaynaklarına bu dönemde ağırlık verilebilir. Protein açısından zengin olan badem, fındık, balık gibi besinler tüketilebilir. D vitamini açısından zengin besin kaynaklarını tüketmek de tüp bebek tedavisinde şansı artıran faktörlerdendir.
Tüp bebek kaç kez denenmelidir?
Tüp bebek tedavisinde, yapılan ilk denemede başarı elde edilemeyebilir ancak bu durum tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlamı taşımaz. Tüp bebekte, rahime enjekte edilen embriyoların kusurlu ya da bozuk olması durumunda tutunamaması söz konusudur. Bu durum kromozomla ilgili sorunlar başta olmak üzere birçok faktörden etkilenebilir. Düşük sperm ya da yumurta kalitesinin yanı sıra, yaşam tarzıyla ilgili detaylar ön plana çıkabilir.
Yapılan araştırmalarda, tüp bebek tedavisinde kümülatif başarısı ortalama üç ayrı denemede görülmüştür. Bu nedenle, kaliteli embriyoların rahme transferinde üç denemenin de başarısız olması durumunda tüp bebekte tekrarlayan bir başarısızlıktan söz etmek mümkündür. Böyle bir durum, anne baba adaylarının çocuk sahibi olamayacağı anlamına gelmez, aksine sorunun ne olduğu araştırılır ve buna yönelik çözüm üretilerek yeni bir tedavi uygulanır.