Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyenler için bu süreç psikolojik olarak stresli bir dönemdir. İşlem esnasında ve sonrasında karşılaşılacak durumlara hazırlıklı olmak adına akıllarda pek çok soru belirir.
Nedenleri tam anlamıyla tespit edilemeyen kısırlık sorununa çözüm olarak kullanılan yöntemlerden birisi tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisinde kaç defa denemede sonuç alındığı, tedavinin riskleri, tedavi sonrası sürecin nasıl ilerlediği gibi konular en çok sorulan sorulardan birkaçıdır. Bunlar tedaviye başlamak için kararsız kalanların ilgilendiği sorulardır. Buna ek olarak tedavinin başarılı olması sonucu doğacak bebeklerin sağlıklarının nasıl olacağı da merak edilen konulardır.
Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk meydana gelebileceği düşüncesi anne adaylarının en büyük korkularından biridir. Ancak belirtildiği üzere tüp bebek tedavisi başlangıç aşamasından son aşamaya kadar tetkikler ve kontrollerle ilerleyen bir süreçtir.
Tüp bebek tedavisi ile hamile kalanlar her adımda kontrol altında tutulur. Bebeğin gelişimi yakından takip edilir. Dolayısıyla tüp bebek yönteminin bebek üzerinde olumsuz etkisi gibi bir durumun bildirildiği durumlar belirtilmiyor.
Bu süreç embriyonun döllenmesinin ardından standart normal hamilelik süreci ile aynı şartları sürdürür. Bebeğin fiziki özelliklerine dair belirleyici olgular görülmeyecektir.
Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Pek çok tedavi yönteminde olduğu gibi tüp bebek tedavisinin de bazı riskleri bulunabiliyor. Bu durumlar nadir olarak görülse de tüp bebek tedavisi için tamamen risksiz ameliyattır denilemez. Bu süreçte karşılaşılan en belirgin riskler şu şekilde;
- Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan riskler arasında çoğul gebelik durumu gösteriliyor. Normal gebelik sürecinde çoğul gebelik durumu 80’de 1 oranında gerçekleşirken bu oran tüp bebek tedavisinde daha yüksek olabiliyor.
- Beklenenden fazla yumurtalık oluşumu karşılaşılan bir diğer risk olarak görülüyor.
- Dış gebelik riski
Tüp bebek tedavisinde hastalarda görülen başlıca riskli durumlardır.
Tüp Bebek Tedavisi ile Hamilelik Olasılığının Artıracak Uygulamalar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olacak çiftler için uzun ve meşakkatli bir süreç olduğu biliniyor. Tedavi denemelerinin başarılı sonuçlandığı durumlar için farklı yönlendirmeler bulunurken tedavinin ilk aşamalarında oluşabilecek durumlara karşı da ayrıca hazırlıklı olmakta faydalı olabiliyor.
Normal şartlarda ilk denemede hamileliğin başlaması olasılığı çok olabiliyor. Tek seferde tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olanların sayısının oldukça fazla olduğu belirtiliyor. Tabi ki bu durum her zaman bu şekilde ilerlemiyor ve olumlu sonuç almak için birden fazla kez deneme yapılması gerekebiliyor. Bu süreçte tedavide başarı olasılığını artırmak için uygulanacak yöntemler bulunabiliyor. Bu yöntemler şu şekilde:
- Tedaviye geçmeden önce anne ve baba adayları detayl bir tetkikten geçirilir. Hamileliği engelleyecek durumların nedenleri tespit edilmeye çalışılır.
- Kontrollü ve etkili döllenme süreci takibi
- Embriyo transferi sırasında özverili bir çalışma akışı geçirme
Yukarıdaki maddeler, tüp bebek tedavisinde başarı oranını artırmak adına dikkat edilecek başlıca noktalardır.