Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan miyomlar kısırlığa neden olur mu? Rahmin iç ya da dış tabakasında yer alan iyi huylu tümörlere miyom denir. Miyomlar 30-40 yaş arası kadınların yüzde 35’inde bulunur. Genetik yatkınlıkla veya çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilen miyomlar, çoğu zaman zararsızdır. Ancak, miyomun boyutuna ve rahimdeki konumuna göre gebe kalmaya engel olabilir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar, genellikle iyi huyludur ve pek çok kadında belirti bile göstermeden bulunabilir. Hiçbir şikâyet olmaksızın, rutin bir kontrolle miyom olup olmadığı anlaşılabilir. Miyoma bağlı şikâyet yaşayan hastalarda ortaya çıkan genel belirtiler ise şöyledir:
- Adet kanamasının artması ve adet periyodunun bir hafta süreyi aşması
- Bir türlü geçmeyen kabızlık şikâyeti
- Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ortaya çıkan ağrı
- Sık idrara çıkma
- Bebek kaybı veya gebe kalamama
Miyom belirtileri diğer pek çok hastalığın belirtisiyle özellikleri gösterebilir. Bu sebeple, bu şikâyetlerden iri bile bulunuyorsa kısa zamanda bir uzmana görünmek faydalı gerekir.
Miyomlar Nasıl Anlaşılır?
Miyomlar, basit bir kadın doğum muayenesinde ultrason ile teşhis edilebilir. Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmezken, kadınlardaki östrojen hormonunun neden olduğu bir çeşit rahatsızlık olarak kabul edilir. Hayat tarzı ve beslenme koşulları da miyom oluşumunda etkili olabilir. Ayrıca miyoma kalıtımsal olarak yatkınlık da miyom oluşumunun nedenlerindendir.
Miyomlar Neden Büyür?
Miyomlar, kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonundan beslenir ve büyümeye devam eder. İlaçla miyom tedavilerinde anti östrojen kullanma sebebi bu yüzdendir. Bu sebeple menopoza giren kadınlarda miyomlar zaman küçülür ve kaybolur.
Miyom ve Kısırlık
Miyomlar çoğunlukla zararsızdır ve bir rahatsızlık vermez. Ancak rahimdeki konumuna göre bazen gebeliğe engel olabilir. Rahim ağzında yer alan bir miyom, spermlerin rahim içine girip yumurtayla buluşmasını engelleyebilir. Bu durum gebe kalamamaya neden olur. Rahim tüplerinde ya da tüplere yakın yerde olan miyomlar da yine yumurta ve sperm birleşmesini önler, bu da gebelik gerçekleşmesine engeldir. Rahim içinde yer alan miyomlar, gebeliğin başlangıcında ya da farklı evrelerinde bebeğin tutunmasına etki ederek düşüklere ve erken doğuma sebep olabilir.
Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
Miyomlar iyi huylu olduklarından ve çoğu zaman hastanın yaşam kalitesini etkileyecek belirtiler göstermediğinden genellikle tedavi değil takip edilir. Belirli aralıklarla doktor tarafından büyüyüp büyümediği takip edilmelidir. Miyomlar, hasta açısından rahatsızlıklara neden oluyorsa ve ilaçla tedavi edilemiyorsa, ameliyatla alınabilir.
Miyom Ameliyatı
Miyomlar, gebeliğe engel oluyorsa, 5cm üzerinde olup hala büyümeye devam ediyorsa ameliyat etmek gerektirir. Miyom ameliyatı, kısa süren ve kolay bir cerrahi işlemdir. Ameliyat hastanın durumuna ve şartlara göre açık veya kapalı olarak yapılabilir. Ameliyattan sonra hastanın iyileşme süreci hızlıdır ve kısa sürede eski hayatına dönebilir.