Miyom Nedir
Miyomlar rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olarak bilinir ve çok sık görülen iyi huylu bir tümördür. Farklı yerleşim yerleri olabilir. Miyomlara genelde ailesel yakınlığın yanı sıra östrojen hormonuna neden olur. Üreme dönemlerinde her 5 kadından birinde %20 oranında görülebilirler. Menapoz dönemlerinde bu miyomlar küçülebilir. Doğum yapılmamışsa ve obezlik söz konusu ise miyomlara sık rastlanabilir. Geneyseniz miyomlar ağrıya neden olabilir. Bazen büyük boyuttaki miyomlar da düşüğe, kısırlığa ve erken doğuma neden olabilir. Miyomların farklı yerleşim yerleri vardır. Miyomlar, rahmin orta tabakasına yerleşebilir, rahmin dış tabakasına yerleşebilir, rahmin iç tabakasına yerleşebilirler.
Miyomun Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar genelde sempton vermezler. Genel olarak şikayet konusu şiddetli kanama, uzun süreli kanama ve düzensiz kanamalar olur. Boyutu büyük olan miyomlara ise karın ağrısı, hazımsızlık, karında şişlik, gaz şikayeti ve kabızlık yapabilir. Bazen saplı miyomlar enfeksiyona bağlı olarak akıntıya ve kötü kokuya da sebep olabilirler. Miyom konusunda tanı koyabilmek için ise MR, ultrason ve üç boyutlu USG ve tomografiden faydalanılır. Genel olarak miyom belirtileri ise şu şekildedir?
- Düşük yapma
- Kısırlık
- Bacak ağrısı
- Sırt ağrısı
- Sindirim sorunları ve kabızlık
- Mesaneyi boşaltmada zorluk
- Çok sık idrara çıkma
- Uzun süren adet dönemleri ve ağır adet kanamaları
Bunlar miyom belirtilerine örnek gösterilebilirler.
Vajina Ve Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Miyomlar genel olarak iyi huyludurlar. Az oranda kötü huylu tüm te dönüşebilirler. Miyomlardaki ani büyüme, şüpheli görünümlerde miyomların tedavi edilmesi gerekir. Aynı zamanda hastaların düzenli bir şekilde kontrole gitmesini gerektirir. Miyom tedavilerinde hastanın yaşı, miyomu boyutu, yerleşim yeri dikkate alınır Miyom Tedaviler de cerrahi tedavinin yanı sıra medikal tedavi de uygulanabilir.
Miyomlar ilaçla tedavi edilemezler. Ancak ilaçlar ile miyomların etkisi azaltılabilir. İlaçlar bazen Miyomun kontrol altında tutulması için kullanılabilir. Eğer şiddetli belirtilere neden olan bir miyom söz konusu olursa da devreye ilaçlar girer. Eğer miyom çıkarma ameliyatı söz konusu olursa, ameliyat öncesinde ilaç verilebilir. Bu ilaçlar miyomlar küçülteceği için ameliyat çok daha rahat olacaktır. Günümüzde miyom tedavilerinde en etkili yöntem miyom embolizasyonu ve miyomektomi ameliyatı bulunur. Tabi bunların uygulanabilmesi içinde hastanın yaşı ve buna benzer durumları göz önüne alınması gerekir. Miyomların tekrardan çoğalma durumu da bulunur.
Miyom Kansere Dönüşür Mü?
İyi huylu miyomların kansere dönüşebilmesi konusunda bilimsel bir kanıt yoktur. Çünkü miyomların kansere dönüşebilme eğilimi oldukça azdır.