Kürtaj, istenmeyen gebelik durumlarında yapılan ve cerrahi müdahale ile gebeliğin sonlandırılmasına denir. Gebelik durumunun düşük ile sonlanmasıyla annenin rahminde fetüsten bazı parçalar kalabilir. Bu sebeple de kürtaj işlemi gerçekleşebilir.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj; istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için başvurulan bir yöntemdir. Bazı durumlarda anne adayının sağlığını etkileyecek olumsuz gebelikler oluşabilir. Bu gebeliklerin sonlandırılması gerekir. Aksi taktirde anne adayı yaşamını kaybeder.
Ayrıca istenmeyen gebeliklerde de bu yönteme çok sık başvurulur. Kürtaj işlemi uzman bir doktor tarafından yapılır. İşlem esnasında dikkatli ve tecrübeli olmak gerekir.
Tecrübeli sağlık personelleri anne karnındaki embriyoyu tıbbi aletler yardımıyla rahimden kazır. İşlem için özel küretler bulunur. Tıbbi alet dışında ilaçlar ile de kürtaj işlemi yapılabiliyor. Bu ilaçlar doktor kontrolünde anneye verilir ve gebeliğin sonlanması beklenir.
İlaç yarım saatte etkisini gösterir ve annede sancılar görülür. Sancılar sonrası düşük olayı gerçekleşir.
Hangi Kürtaj Durumlarda Yapılır?
Anne karnındaki ceninin çeşitli yöntemler ile anne karnından alınmasına kürtaj adı verilir. Kürtaj işlemi genellikle istenmeyen gebelikler için tercih edilir. Anne sağlığını riske atan gebeliklerde de kürtaja sıkça başvurulur. Peki hangi durumlarda kürtaj yapılır?
Şu durumlarda kürtaj yapılabilir:
- Dış gebelikler,
- Anne sağlığını riske sokan gebelikler,
- Bebeğin kalp atışlarının tamamen durması,
- Bebekte meydana gelen sakatlık durumları,
- İstenmeyen gebelikler,
- Gebeliğin 10.haftayı geçmemesi halinde kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj işleminin yasal bir süresi vardır. Genellikle 10. haftadan sonra kürtaj yasal olarak karşılanmaz. Fakat anne hayatı risk altındaysa gebelik haftasına bakılmaksızın kürtaj işlemi uygulanır. İşlem için anne ve babanın izni alınır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj, istenmeyen ya da risk teşkil eden gebelikleri sonlandırmak için yapılan bir uygulamadır. Genellikle enjektör ve kanülden oluşan bir vakum aletiyle yapılır.
Cihazın ucunda bulunan ve kalem ucu kalınlığında olan enjektör kısım vajinadan rahime uzatılır. Burada bulunan embriyo ve gebelik materyalleri vakum yardımıyla çekilir. Uygulamadan sonra ultrasonografik muayene ile rahim içinin temizlenip temizlenmediği kontrol edilir.
Vakum ile kürtaj yaygın olarak yapılsa da bazı durumlarda küret kullanılarak da kürtaj yapılabilir. Kaşık benzeri bir alet olan küret ile rahim içi kazınarak temizlenir.
Küret ile kürtaj vakum yöntemine göre daha az tercih edilir. Uygulama lokal veya genel anestezi altında yapılır. Yaklaşık 10-15 dakika gibi kısa sürede tamamlanır.
Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakumlu kürtaj işlemi için bazı aletlere ihtiyaç duyulur. Bu aletlerden biri kanüldür. Kanül; plastik, ince ve çubuk görünümünde bir alettir. İşlem öncesi hastaya gerekli oranda anestezi verilir. Anestezi sayesinde hasta ağrı veya acı hissetmez.
Kişi sırt üstü uzanır ve bacaklarını açar. Kanül adı verilen plastik alet kadının vajinasından sokulur. Alet rahime kadar ilerletilir. Vakumlu kürtaj işleminde negatif basınç etkisi yaratan bir cihaz kullanılır.
Vakumlama özelliği sayesinde bebek anne karnından alınır. Böylelikle hamilelik son bulur. Bu işlem kısa sürede gerçekleşir ve sosyal hayata dönüş hızlı olur. 10 dakika süren bu işlem sonrası bir miktar dinlenmek ve vücudu toparlamak gerekir.
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Teknolojinin giderek ilerlemesi sağlık alanını da olumlu yönde etkiledi. Eskiden kürtaj işlemleri için uzun vakitler harcamak gerekirdi. Ayrıca bu işlemler zordu ve risk oranı fazlaydı. Şimdi ise 10 dakika içinde gebeliği sonlandırmak mümkündür.
Kürtaj için kullanılacak yöntem zaman faktörünü etkiler. Gelişmiş yöntemler ve teknolojik alet kullanımı operasyonun süresini kısaltır.
Kürtaj süresini etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden biri annenin durumudur. Riskli olan gebeliklerde kürtaj süresi uzar. Ayrıca işlemi yapan doktorun tecrübesini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Tecrübeli kişiler tarafından yapılan işlemler daha kısa zamanda biter. Günümüzde vakum kürtaj kullanılan bir tekniktir. Bu teknik rahim içerisinde negatif bir basınç oluşturarak kısa zaman içinde gebeliği sonlandırıyor.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
İstenmeyen bir hamilelik durumunda kürtaj işlemi sayesinde hamilelik sona erdirilir. Bu işlemleri güvenilir yerlerde yaptırmak gerekir. Aksi taktirde büyük riskler ile karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır.
Kürtaj işlemi invaziv bir işlemdir. Rahim dokusuna bazı aletler ile müdahale edilir. Bu işlem esnasında aletlerin steril olmaması, enfeksiyon kapma olasılığını artırır. Kürtaj esnasında beklenmeyen kanamalar oluşabilir. Kanamanın durdurulamaması annenin hayatını riske sokar. Sık sık kürtaja başvurmak bazı riskleri beraberinde getirir. Bu risklerden biri de gebelik şansının tamamen ortadan kalkmasıdır.
Sürekli kürtaj olan birinin rahim tabakası bu durumdan olumsuz yönde etkilenir. Rahim dokusunda sarkma, miyom oluşumu, kanser, tümör oluşumu gibi ihtimaller yüksektir.