Kürtajdan sonra yaşanan herhangi bir komplikasyon olmadığında hasta kısa sürede taburcu olup günlük yaşamına geri dönebilir. Kürtajdan sonra iyileşme süresi yaklaşık 10 ila 15 gündür. Ayrıca 25 gün süre boyunca cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Kürtajdan sonra hastanın bakımı oldukça önemlidir. Bu sayede iyileşme süresi kısalabilir. Kürtajdan sonra hastanın ağır kaldırmaması ve yaklaşık 2 hafta istirahat etmesi gerekiyor. Kürtajdan sonra ağrı olmaz ancak ara sıra kasıklarda sızlama gibi ağrı görülmesi normaldir.
Kürtaj İşlemi Ne kadar Sürer?
Kürtaj gebeliğin haftasına bağlı bir şekilde yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika süren bir operasyondur. Eğer hamileliğin haftası uzunsa kürtaj işleminin süreside bağlantılı olarak uzayabilir. İşlemden hemen sonra hastanın çok hafif aldığı anestezi etkisinin geçmesi için 20 ila 25 dakika dinlenmesi gerekir. Daha sonra hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmaz ise hasta kısa süre içerisinde taburcu edilebilir.
Kürtaj Neden Yapılır?
Kürtaj sanılanın aksine yalnızca gebeliğin sonlandırılması değildir. Kürtajın bir çok nedeni vardır. Kürtaj neden yapılır? Kürtajın yapılma nedenleri şunlardır;
- 10. haftayı geçmemiş gebeliklerde bireylerin isteği üzerine yapılır
- Hamileliğin belli bir haftaya ulaşmasına rağmen bebeğin kalp atışları yoksa, yapılır
- Hamileliğin normal olarak ilerlemesine rağmen hiçbir neden yokken bebeğin kalp atışlarının yok olması durumda yapılır.
- Gebelik kesesinin olmasına rağmen içerisinde bebeğin olmaması durumda yapılır
- Düşükten sonra rahimde kalan parçaların temizlenmesi için yapılır
- Bireyde hamilelik olmamasına rağmen yaşanan kanamalarda yapılır
Yukarıda belirtilen durumlar neticesinde kürtaj işlemi yapılır. Kürtaj hem isteğe bağlı hem de bazı durumlar neticesinde gerçekleştirilebilen bir operasyondur.
Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılabilir?
Kürtaj işlemi gebeliğin 10. haftasına kadar yapılır. Ancak kürtaj için en uygun haftalar 5 ila 6 hafta arasıdır. Daha erken gebelik sonlandırma işlemi uygulanmayabilir. Doktorun tetkiklerinden sonra kürtajın ne zaman yapılacağı belli olur. Ancak 10. haftayı aşmış gebeliklerde kürtaj uygulaması yapılmıyor.
10. haftayı aşmış gebeliğin sonlanmasını isteyen bireyler için toplamda 3 kişiden oluşan jinekoloji ve kadın hastalıkları uzmanları tarafında durum değerlendirilir ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra gebeliğin sonlanıp sonlanmayacağına karar verilir.
Kürtaj İçin En Uygun Gebelik Haftası nedir?
Kürtaj için en uygun gebelik haftası 5 ila 6 hafta aralığıdır. Ancak 4. hafta itibari ile de kürtaj işlemi uygulanabilir. Daha erken olmamasının nedeni rahim içi kesenin tam olarak ultrasonda belli olmamasıdır. Ancak yine de kürtaj için en uygun zamanı doktorunuz belirleyecektir.