Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılabilir?

Dünya nüfusunun katlanarak arttığı son yıllarda doğum kontrol yöntemleri de büyük önem taşımaya başladı. Bazı anneler ve babalar, çocuklarını onlara güzel imkanlar sağlayamayacakları koşullarda büyütmek istemediğinden çocuk sahibi olmayı reddediyorlar. Ancak evlilik ilişkisi içerisinde gerekli olan temas durumunda kadınların gebe kalması da mümkün olabiliyor. Bu istenmeyen gebelikleri önlemek için birçok yol bulunsa da önlenemediği durumlarda geriye sadece bebekten ve gebelikten vazgeçmek kalıyor. Bu yolun sonu da kürtaj yaptırmaya gidiyor.

İstenmeyen Gebeliklerden Kurtaran Kürtaj Nedir?

Kürtaj veya tıbbi tabirle küretaj genel anlamda rahim içi istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir işlemdir. Tıbbi literatürde gebelik sonlandırma olarak geçse de halk arasında küretaj (kürtaj) ya da çocuk aldırma gibi tabirlerle de ifade edilir. Kürtaj işlemi aslında bir açıdan tüm rahim için steril bir ortamda temizlenmesidir. Örnek vermek gerekirse hamile olmayan fakat uzamış anormal adet kanamaları için başvuran hastalarda da bu yöntem uygulanabilir. Yani kürtaj aslında sadece çocuk aldırmak için değil, tanı ve tedavi için de kullanılır.

Hangi Durumlarda Kürtaj Yaptırabilirsiniz?

Her durumda kürtaj yapılamayacağı gibi aklınıza gelmeyecek bir şekilde tedavi amaçlı da kürtaj yapılabilir. Kürtaj yapılabilecek olan durumlar şu şekilde listelenebilir:

  • Kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılabilir, bu halk arasında da oldukça yaygındır.
  • Bebeğin kalp atışlarının durması, gebelikte yanlış ilaç kullanımı ya da yüksek düzeyde radyasyon durumunda kürtaj gerekliliği doğar.
  • Boş gebelik gibi embriyo oluşumunun görülmediği hamilelikler de kürtaj yapılır.
  • Birçok rahim hastalığının tanısında veya tedavisinde kürtaj kullanılır.

Halk arasında sanılanın aksine kürtaj yalnızca gebelik durumunda uygulanmaz. Yukarıda belirtilmiş olan bütün durumlarda kürtaj kullanılması doğal karşılanır.

Türkiye’de Kaçıncı Haftaya Kadar Kürtaj Yaptırabilirsiniz?

İstenmeyen gebeliği sonlandırmak için yapılan kürtajlarda yasal sınır son adet tarihinden itibaren 10 haftadır, 10. haftanın üzerinde yapılan gebelik sonlandırma işlemleri yasal değildir. Ancak eğer anne karnında hamile olan annenin hayatını tehlikeye atacak bir durum gerçekleştiyse sağlık kurulu kararı ile gebelik sonlandırılabilir.

Eskiden Kürtaj Operasyonları Nasıl Gerçekleştirilirdi?

Anlamı kazımak olan kürtaj kelimesinin kökeni eskiye dayanan operasyon şeklinden geliyor. Geçmiş yıllarda küret adındaki sert metal aletlerle yapılan kürtaj işleminde rahim içi kazınırdı. Ancak bu yöntem yüzünden rahim aşırı kazınmaya bağlı iç duvarda zedelenme, yapışma riski ve rahimin delinme riski oldukça yüksekti. Bu yüzden bu yöntem şimdilerde kullanılmıyor.

Günümüzde Kullanılan Kürtaj Yöntemi Nedir?

Günümüzde kullanılan kürtaj yönteminin ismi vakum aspirasyondur. Vakum yöntemi kullanılarak yapılan bu kürtaj işlemi rahime küret yöntemine göre çok daha az zarar verir. Vakumla yapılan bu kürtaj yönteminde yasaların izin verdiği sınıra kadar kürtaj yapılabilir, yani en geç 10. haftada istenmeyen gebelik sonlandırılmalıdır. Ayrıca bu yöntemin uygulanabileceği en erken zaman ise gebeliğin 6. haftası olarak belirlenmiştir.

Hemen Ara
Whatsapp