Bebek sahibi olmak ve ebeveyn olmak ciddi bir sorumluluktur. Her anne, gebe kaldıktan sonra yalnızca kendi bedeni ve sağlığından değil, ayrıca bebeğinin sağlığından da sorumludur. Dolayısıyla hamileliğin başlamasıyla beraber mutlaka bazı testlerin yapılması ve bu sayede sağlıklı gelişimden emin olunması gerekir.
Hamilelik Öncesinde Ve Sonrasında Hangi Testler Yapılmalıdır?
Gebe olan her kadın, bebeğini sağlıklı bir biçimde kucağına almak ister. Bunun için hem gebelik öncesinde hem de gebelik sonrasında yapılması gereken bazı testler vardır. Bu testler şu şekildedir:
- Kan Grupları Tahlili Testleri (Kan uyuşmazlığı testi)
- İdrar Tahlili Testleri
- Enfeksiyon Tarama Testleri
- Ultrason Muayenesi
- Şeker Yükleme Testi
Hem anne adayı olan kişinin sağlıklı bir doğum süreci geçirmesi için hem de bebeğin gözlerini sağlıklı bir şekilde dünyaya açabilmesi için testlerin ve doktor kontrollerinin önemi büyüktür. Çünkü bu gibi testler nörolojik problemlerin ve diğer hastalıkların tespitinde ve daha sonrasında tedavisinde oldukça önemlidir.
Hamilelikte 11-14 Hafta Arasında Yapılacak Testler
Hamileliğin ilk 14 haftası ya da ilk 3 ayı ”birinci trimester” şeklinde tanımlanır. Gebeliğin 11. haftası sonrasında, ultrason muayenesinde çocuğun ense kalınlığı (NT) ölçülür. Ayrıca ikili test yapılır. Buradaki amaç, bebeğin ense kalınlığından yola çıkılarak down sendromlu olup olmadığını saptamaktır. Bu tahlil 14. hafta sonrasında yapılamaz.
Hamilelikte 16-20 Hafta Arasında Yapılacak Testler
Hamileliğin ikinci 3 ayı, ”ikinci trimester” şeklinde tanımlanır. Genellikle ikili test yaptırmayan annelere uygulanır ve bu şekilde down sendromu riski ölçülmüş olur. Bu haftalarda üçlü test ya da dörtlü test yapılır. 18-22 haftalar arasında ise ayrıntılı ultrason, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 20-24 haftalar arasında ise fetal ekokardiyografi (kalpte anomali şüphesi olan kişilerde) yapılır. Eğer bu test sonuçları riskli gelirse, amniosentez yöntemiyle bebekten su alınarak, daha ileri incelemeler yapılabilir.
Hamilelikte 24-28 Hafta Arasında Yapılacak Testler
Gebelik süresince geçen üçüncü 3 ay ise ”üçüncü trimester” olarak ifade edilir. Glukoz yükleme testi bu haftalarda yapılır. Test sonucu 140 değerinden yüksek olursa, OGTT testi yapılır. Eğer anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı bulunuyorsa, 28. haftada Indirekt Coombs Testi (IDC) yapılır. Testin negatif çıkması; anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı bir etkilenme olmadığını belirtir. Bu durumda ise anneye, kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Hamilelikte 35-37 Hafta Arasında Yapılacak Testler
Gebelikte geçen bu haftalarda, annede Grup B Streptokok taraması yapılması oldukça önemlidir. Hamileliğin özellikle son haftalarında, bebekte bir sağlık problemi olduğundan şüphe duyulursa, gün aşımında Non Stress Testi (NST) çekilir. Sonuç olarak bebekle ilgili riskli durumlar saptanırsa, ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi testi yapılır. Bu doğrultuda herhangi bir bulgu olduğunda, tedavi için belirlenen yol izlenir.