Bir mucize olan hamilelik sanılanın aksine uzun, yorucu ve meşakkatli bir süreçten oluşmaktadır. Sağlıklı bireyler anne ve baba olmak için doğal yollara başvurabilirken, birçok kadın hamile kalabilmek için tedavi olmak zorunda kalıyor. Bunun için en önemli kriter sabırlı olmaktır.
Önerilen tedavilerde birçok aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle sağlıklı embriyoların elde edilmesi ve dondurulması gerekir. Peki, embriyo nedir? Embriyo nasıl dondurulur? Sağlıklı bir embriyo ne kadar süre dondurulmuş olarak muhafaza edilir? Dondurulmuş embriyonun tedavi süresi ne kadardır?
Embriyo Nedir?
Embriyo; kelime anlamı olarak eski dillerde tohum olarak bilinmektedir. Fakat günümüzde bilimsel olarak açıklanan embriyo tanımı ise kadındaki yumurta ile erkekte bulunan spermin birleşmesiyle meydana gelen ve çoğalan hücre veya hücrelerdir. Uluslararası tıp literatüründe de zigotun mitoz bölünmeyle hücre sayılarında artış yaşanmasına embriyo adı verilmektedir.
Embriyo Nasıl Dondurulur?
Embriyoların dondurulma işlemleri laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu işlemler uzmanlık gerektirir. Embriyoların dondurulma aşamaları şöyledir;
- Öncelikle anne ve baba adayından sağlıklı yumurta ve sperm alınarak embriyo elde edilir.
- Elde edilen embriyolar laboratuvar ortamında koruyucu sıvılarla karıştırılır.
- Sonrasında embriyolar korunmak ve saklanmak üzere özel laboratuvar tüplerine konulur.
- Sıvı halde bulunan nitrojen kaplı özel saklama alanlarında -196 derecede embriyolar muhafaza edilmektedir.
Embriyolar uzman hekimler tarafından kontrol edilmekte ve tedavi süreci boyunca bütün olasılıklar hesaplanmaktadır.
Dondurulmuş Embriyoların Saklanma Süreleri
Günümüze değin gelen bilimsel çalışmalarda elde edilen başarılar sayesinde bir embriyo dondurularak maksimum 10 ile 15 sene arasında muhafaza edilebilmektedir. Yani bir kadın embriyosunu dondurduktan sonra dilediği zaman anne olabiliyor. Fakat embriyoların ülkemizde Sağlık Bakanlığı yönetmeliği gereği belli bir süre saklanma koşulu bulunmaktadır. Bu saklama süresi sadece 5 yıldır.
Dondurulmuş Embriyonun Tedavi Süresi
Anne olmak isteyen bir kadına embriyo transfer edilebilmesi için takip edilmesi gereken belli bir süreç bulunuyor. Bu süreç ve uygulanması gereken adımlar kısaca şöyledir;
- Öncelikle anne adayının regl döneminin başlamasıyla birlikte uygun görülen tedavi başlanılır.
- Regl dönemiyle beraber 3 hafta boyunca bu tedavi uygulanır.
- 21 günlük bekleyiş sonunda anne adayının rahmindeki kalınlaşma istenilen seviyeye gelene dek tedaviye devam edilir.
- Rahimdeki kalınlaşma istenilen düzeye ulaşınca rahim embriyo transferine hazır hale gelir.
- Özel tüplerde bekleme alanına alınan embriyolar anne adayına transfer edilmek için hazırlanır.
- Oda sıcaklığında bekletilen dondurulmuş embriyolar çözüldükten sonra anne adayına aynı gün içerisinde nakledilebilmektedir.
Oldukça sabır gerektiren bu süreç ebeveyn adayları için yorucu olabilmektedir.